Om een idee te geven van wat mogelijk is wordt hier een bestaande balkontuin beschreven. Het is een stadsbalkon van 6 m2 op de derde etage. De oriëntatie is vrijwel pal op het zuiden, dus het balkon heeft het hele jaar door (ook in de winter) voldoende zon. Er valt vrijwel geen hemelwater en in de zomer wat schaduw op het balkon.
Op het balkon zijn vier groeibakken geplaatst. Het ‘beplantbare’ grond oppervlakte is totaal 1,9 vierkante meter. De smalle houten bak bevat een compacte wormen emmer, een passief watergeefsysteem en een smal klimrek aan oostzijde. De grote houten bak bevat twee klimrekken, een passief watergeefsysteem, een grote wormen emmer en op de noordzijde twee kunststof groentebakken en een klein vijvertje (65 bij 35 cm) met vijf goudvissen, waterplanten en een beluchtingspompje op zonne-energie.
In de bakken worden de volgende groenten geteeld: tomaten, cherry tomaten, courgettes, snijbiet, paprika, pepers, palmkool, bonen, verschillende soorten sla, rucola, rode bieten, wortelen en diverse tuinkruiden. De bakken zijn het hele jaar door in gebruik: zomers kweken we alle bovenstaande groenten, in het winterseizoen voornamelijk rucola, palmkool en snijbiet. De bakken worden in de winter niet overdekt of verwarmd.
Oogst
Met permacultuur technieken is het mogelijk om een zeer grote oogst te realiseren op een klein stadsbalkon. Het is gelukt om in seizoen 2015-2016 in het totaal 37,8 kilo verse, biologische groenten te kweken op hierboven beschreven balkon. Deze oogst is hier nader gespecificeerd en in beeld gebracht.
Input
De compost wormen in de twee wormen emmers verwerken samen ongeveer 45 kilo aan koffiedik, groente-, fruit- en plantenafval per jaar. De watertank (100 liter) moet in het voor- en najaar ongeveer eens per maand, en in de zomer ongeveer eens in de 10 dagen bijgevuld worden. Op warme dagen geven we de vruchtdragende planten nog extra (vijver)water met de gieter. We besproeien zes keer per seizoen met versgebrouwen wormcompost thee, zo’n drie keer per jaar bemesten we met gedroogde koemest en beendermeel en voegen we een speciale mineralenmix toe.
Permacultuur principes
De balkontuin wordt geheel volgens permacultuur principes beheerd: we voegen geen kunstmest toe, gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, we voeren geen organisch materiaal af (plantenresten en snoeiafval laten we volgens het ‘chop and drop’ principe gewoon in de bak liggen of verwerken we in de twee wormen emmers), we hebben een dikke (2 tot 10 cm.) mulchlaag op de aarde liggen (die we alleen in het voorjaar tijdelijk weghalen om de aarde wat sneller op te warmen), we streven naar een rijk en gezond bodemleven, we zorgen voor maximale kringloop van organisch materiaal (we voeren bv. compost wormen aan de goudvissen en begieten vervolgens de planten met het vijverwater), we planten niet in rijen of vakjes maar juist alles behoorlijk door elkaar heen (polyculture), we maken optimaal gebruik van de hoogte middels klimrekken (stacking in space) en we zaaien binnen op de vensterbank vóór en doen aan winterteelt (stacking in time).
Zelf doen
Zelf op je balkon groente verbouwen kost niet veel tijd en niet veel ruimte, het is niet moeilijk, je verdient de investering in enkele jaren terug, je vermindert de hoeveelheid huisafval, je heb er een boeiende hobby (en een bloeiende voorraadkast) bij en je kunt bijna dagelijks genieten van zelfgeteelde, verse, gezonde, biologische kruiden en groenten. Wil je ook groenten gaan verbouwen in je tuin of op je balkon of dak, dan kunnen wij het ontwerp en de aanleg verzorgen balkontuin, dakterras of eetbare tuin. Ook geven we lezingen en workshops over ontwerp, aanleg en onderhoud van deze geïntegreerde permacultuur systemen.
verder naar oogst balkontuin >
[FGAL id=1685]
One Reply to “Balkontuin”
Comments are closed.