Bladcompost

300herfstbladeren

Herfstbladeren zijn ideaal om in te tuin te gebruiken als bladcompost of als mulchlaag. Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde,¬†kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan. Die kun je wel weer goed gebruiken als mulchlaag in perken en rond bomen en struiken of als ‘winterdek’ voor vorstgevoelige vaste planten.

Bladcompost maak je heel eenvoudig zelf.
Begin met het verzamelen van de bladeren en versnippers ze. Dat kan door er met een grasmaaier enkele keren overheen te gaan, of door gebruik te maken van een bladzuiger met ingebouwde versnipperaar.  Als je de bladeren niet versnippert zullen ze vaak dikke plakken vormen en slecht composteren. Doe de versnipperde bladeren in een plastic vuilniszak, voeg flink wat water toe zodat de bladsnippers goed vochtig zijn, sluit de zak en prik er flink wat gaatjes in. Leg weg op een afgelegen plekje in de tuin en plaats bovenop de zak(ken) een zware steen zodat alles goed aangedrukt wordt (en niet wegwaaid). In het voorjaar heb je dan uitstekende bladcompost. Een andere methode (voor de wat grotere tuin) is een korf te bouwen van gaas, en deze vol te gooien met de versnipperde bladeren.
De hoeveelheid voedingsstoffen in bladcompost is niet zo heel groot, maar het is wel ideaal om de bodem te verbeteren. In zandgrond zal het beter vocht vasthouden, in kleigronden verbetert het de bodemstructuur. Gemengd met zand is bladcompost ook perfect gechikt als stekgrond.

Koffieprut en andere toevoegingen
Een aantal toevoegingen kunnen het compostproces versnellen. Ten eerste water: de bladsnippers moeten voldoende vochtig zijn anders komt het verteringsproces niet op gang. Om de start van het proces te versnellen kun je wat bosgrond, compoststarter of compostthee toevoegen. Daarnaast kan je ook (flink wat) koffieprut toevoegen, dit zal het composteringsproces versnellen en de bladcompost verrijken.

Tot slot nog een TedTalk van Mike McGrath over het hoe en waarom van bladcompost (met een mooi compliment naar Nederlanders rond 11:30 in onderstaande TEDtalk).

Everything You Know About Composting is Wrong


Mike McGrath hosts the nationally syndicated public radio show “You Bet Your Garden”. It is also the name of <!–more–>Mike’s column in the quarterly gardening publication Greenprints, appearing in every issue since 1998. Mike was editor-in-chief of Organic Gardening magazine from February 1991 through December 1997. Mike’s most recent publication is The You Bet Your Garden Guide to Growing Great Tomatoes. Released in February 2012 by Fox Chapel Publishing, it’s a completely revised and updated third edition of Mike’s classic tomato tome, which was previously titled You Bet Your Tomatoes. In the mid-1970s Mike was the entertainment editor of Philadelphia’s weekly alternative newspaper The Drummer, and editor of the associated college newspaper The Daily Planet. He wrote countless feature articles for The Philadelphia Inquirer and The Philadelphia Daily News in the 70s and 80s, and enjoyed two brief stints at Marvel Comics; as editor of their British line in 1971 and as a writer and editor in the ‘Marvel Bullpen’ in 1979. Mike lives in the boonies of Lehigh County with his family, organic garden, and an inconsistent number of rescued cats. He plays pinball, enjoys baseball, grows way too many tomatoes, and will not eat lima beans, no matter how much you pay him.