EcoCare Showtuin Zutphen

In 2014 is in Zutphen de EcoCare natuurrijke, duurzame, eetbare en ecologische showtuin aangelegd op het terrein van een voormalig Milieucentrum.
In deze tuin is zijn veel verschillende micro-klimaten, materialen en planten samengebracht, met als resultaat een grote diversiteit aan flora en fauna.

Het is een spannende tuin voor jong en oud, waar bezoekers kunnen zien hoe je op een alternatieve manier van ieder tuinperceel een gebied met hoge natuurwaarde kan maken. Een plek waar mens, plant én dier zich goed voelen. Een grote diversiteit aan plantensoorten, biotopen en micro-klimaten zorgen voor een goed evenwicht en een prettige sfeer.

Eigenaar, hovenier en ontwerper Loek Gorris is vaak aanwezig om bezoekers te woord te staan en hij geeft regelmatig rondleidingen. In en om de tuin is ruimte om zittend te genieten van de tuin, eventueel ‘pootjebadend’ in de grote vijver.
Loek neemt steeds kennis van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ecologisch verantwoord tuinieren. Hij volgt lezingenen en cursussen, is creatief en durft te experimenteren. Daardoor ontstaan er ludieke, natuurrijke tuinen die passen in het landschap en een bijdrage leveren aan al wat leeft in de natuur. En die ook nog eens een ruime oogst opleveren aan vruchten, groenten, kruiden en bloemen.

Voor de kinderen is er een zoektocht gepland en via de blote voeten paden zijn de diverse onderdelen in de tuin goed te bekijken, zoals:

– kastanjehouten pergola, spannende loofgang waarop allerlei eetbaars groeit

– natuurrijke vijver met robuuste brug van kastanjehout, waardoor je op blote voeten over strand heen kunt lopen en zittend op de grote tegels, pootje kunt baden

– op diverse hoogtes los gestapelde stapelmuren van duurzaam, hergebruikte materialen, ingeplant met veelal inheemse vlinder en bijenplante

– de grote, hoge kruidenspiraal met vele soorten kruiden

– wilgenprieel van levende wilgentenen, met clematis soorten.

– intiem verlaagd zitje met dakvegetatie en houtkachel van waaruit je mooi zicht hebt over de waterspiegel van de vijver.

– groente tuintje, veel fruitsoorten en kleinfruit.

-vogelbosje met o.a. stinsen onderbegroeiing.

– diverse soorten bloemenweiden gefaseerd gemaaid.

– een biologische honingbijenkast

– een takkenwal, een houtwal van los gestapeld snoeihout

De tuin is zeker de moeite waard om te bezoeken, de entree is gratis.
De tuin is te vinden op voormalig terrein van Milieucentrum de Kaardebol nu Atelier 3 D.

Atelier3D – Duurzaam Denken en Doen, Coöperatie U.A.
Harenbergweg 1
7204 KZ Zutphen

Meer informatie over de showtuin: http://www.gorris.nl/showtuin