Insectenhotel

300insecthotelEen insecten hotel is een nestgelegenheid voor solitair levende bijen. Deze wilde bijen vinden tegenwoordig steeds moeilijker een onderkomen om hun eitjes af te zetten en te overwinteren. Ook het wijdverspreide gebruik van neonicotinoïden (evenals andere pesticiden) vormt een serieuze bedreiging voor de wilde bijen.
In Nederland leven ongeveer 360 soorten wilde bijen, zo genoemd omdat ze (in tegenstelling tot de honingbij) niet door de mens worden verzorgd. Ze zijn zeer divers in uiterlijk en levenswijze. Van kleine, zwartglimmende maskerbijtjes tot grote, harige hommels. Van nesten in holle braamstengels tot zelfgegraven gangenstelsels in de grond. Wilde bijen zijn, naast honingbijen, ook erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen, planten en fruitbomen. Bovendien eten ze bladluizen en schadelijke larfjes op. Alle reden dus om wilde bijen te verwelkomen in je tuin.
insectenhotel@320Om bijen en andere nuttige insecten in de tuin te lokken moet je zorgen voor een natuurlijke tuin (geen bestrijdingsmiddelen) met een grote variatie aan bloeiende bloemen en plantensoorten. Daarnaast is het raadzaam een of meerdere insectenhotels te bouwen (of kant en klaar kopen). Een insectenhotel heeft geen bepaalde vorm: elke grootte en vorm is mogelijk. Wel is belangrijk dat het hotel droog blijft, dus een goed afdakje is belangrijk. Vul het insectenhotel met een variatie aan materialen, zodat je verschillende soorten wilde bijen lokt.
Massief hout: boor in het (droge, onbehandelde) hout gaten in verschillende maten (van 2 tot 12 mm. doorsnede). Boor de gaten zo diep mogelijk maar zorg dat de gaten aan de achterkant gesloten zijn (blinde gaten). Boor de gaten iets schuin omhoog om inwatering te voorkomen. Schuur splinters aan de ingang weg.
Holle stengels: maak bundels van holle stengels (bijvoorbeeld bamboe, riet of vlier) van ongeveer 15 cm. lengte. Zorg dat ze dicht zijn aan de achterkant.
Stenen: ventilatiebakstenen, gewone bakstenen of mergelblokken met gaten (zoals hierboven omschreven) erin geboord.
Rommelige hoekjes en potjes: denne-appels, terracotta bloempotjes gevuld met wat hooi of stro, takjes, bladeren, mos of boomschors.
Afschermen met gaas: Om te voorkomen dat je insectenhotel verandert in een fastfoodrestaurant voor vogels (sommige vogels zijn dol op de eitjes, larven en insecten in het hotel) kun je de voorkant afschermen met gaas dat groot genoeg is voor de insecten maar de vogels tegenhoudt.

InsectenHotel

Plaatsing

Plaats het insectenhotel op een rustige, zonnige plek in de tuin, uit de wind en regen. Insecten houden van goed verwarmde droge ruimtes en kiezen een ingang die in de zon ligt. Hang het blok op een hoogte tussen 1 tot 3 meter boven de grond.
Naast een insectenhotel is het ook belangrijk om op verschillende (afgelegen) plekken in je tuin ‘rommelhoopjes’ te maken van dood hout, takken, bladeren, zand en stenen. Deze plekken bieden ook weer nestgelegenheid voor allerlei insecten en andere beestjes (zoals bijvoorbeeld torren, salamanders, padden en egels).

Steken?

Tot slot: alle vrouwelijke solitaire bijen kunnen steken, maar ze doen dat eigenlijk niet want ze hebben een heel kleine angel, die niet door de huid gaat. wespMannetjes hebben geen angel. Wilde bijen steken bijna nooit omdat ze geen kolonie hoeven te verdedigen.
Als je meer bijen in je tuin hebt, worden de bloemen vaker bezocht en ook beter bestoven. Je kunt er zeker van zijn dat er weer zaden en vruchten zullen groeien. De solitaire wespen helpen je ook in de strijd tegen de bladluizen Ze zijn in alle opzichten heel nuttig en belangrijk.