Joel Salatin

joelsalatJoel Salatin (1957) is een Amerikaanse boer, docent, spreker en schrijver (ondermeer Folks, This Ain’t Normal, You Can Farm en Salad Bar Beef). Hij omschrijft zichzelf als Christian-libertarian-environmentalist-capitalist-lunatic-Farmer.
Op zijn boerderij Polyface Farm in Virginia (220 hectares) gebruikt hij de holistic managment methode. Zijn “beyond organic” vlees wordt via direct marketing verkocht aan consumenten en restaurants in de omgeving. Salatin weigert zijn producten verder te vervoeren dan zo’n 4 uur rijden van zijn boerderij. Hij vindt dat potentiële klanten een boerderij in hun directe omgeving (bioregio) moet zoeken zodat het geld in de locale gemeenschap blijft: We think there is strength in decentralization and spreading out rather than in being concentrated and centralized.

Joel Salatin (Food Film Festival 2014 Keynote)

ImgQuote22Hij is de meest innovatieve boer ter wereld volgens Time Magazine, speelt een belangrijke rol in de documentaire Food Inc. (2008) en is een grote inspiratiebron voor invloedrijke journalisten als Michael Pollan.
Joel Salatin is geen gewone boer, hij heeft een missie. De Amerikaan gelooft niet dat de natuur hoeft te lijden onder een gezonde economie en andersom: je kunt een winstgevend agrarisch bedrijf runnen zonder de natuur daarvoor op te offeren. Hij is ervan overtuigd dat je voldoende voedsel van het land kunt halen en tegelijkertijd de aarde kunt voeden. Anders dan je zou denken, is Salatin geen kleinschalige biologische boer, zijn Polyface Inc. boerderij in Virginia is een winstgevend bedrijf met meer dan tien mensen in dienst en een omzet van twee miljoen dollar per jaar.
Salatin noemt zichzelf ‘grass farmer’, omdat alles op zijn land draait om het zo gezond en vitaal mogelijk houden van het gras. Alles begint met gras, vindt hij. Zijn mobiele kippenstal met 500 kippen verplaatst hij elke dag naar de plek waar de koeien een paar dagen daarvoor het gras maaiden. De kippen doen zich hier tegoed aan de larven en wormen in de koeienvlaaien, zetten deze om in proteïnen en voeden op hun beurt het gras weer met hun mineraalrijke uitwerpselen. De koeien zijn dan allang weer aan het schransen van een andere ‘salad bar’, want ook de kudde wordt elke dag verplaatst naar een ander grasveld. En zo draagt elk dier, van varken tot konijn en van legkip tot koe, op zijn eigen manier bij aan het bijzondere agro-ecosysteem.

Beyond organic
Tijdens het Food Film Festival vertelde Salatin in een inspirerende keynote over zijn holistische manier van boeren. De Amerikaan pleit niet voor kleinschalig en biologisch boeren, maar voor ‘beyond organic’ en hoopt hiermee een verandering in denken over de landbouw en het voedselsysteem teweeg te brengen. Zijn ideeën worden door steeds meer boeren en niet-boeren opgepikt. Want ook innovatieve ondernemers en dwarsdenkers kunnen zich vinden in Salatins kijk op de wereld. Zijn boerderij in Virginia trekt als een soort pelgrimsoord jaarlijks duizenden bezoekers overal vandaan.

Joel Salatin: Stacking Fiefdoms

ImgQuote15Using Polyface farm as an example, Salatin offers templates for structuring symbiotic partnership fiefdoms for multi-generational farm success. Rather than building a business around employees,Polyace germinates entrepreneurial stand-alone fiefdoms. Former interns and apprentices develop their own production and compensation requirements under the Polyface umbrella, enabling young farmers to be fully employed from day one without capitalization. As a model for creating scalable and viable localized food security clusters, farm partnership offer community, efficiency, and low cost entry.

Pastured Poultry Lesson
Watch Joel Salatin’s priceless 30 minute poultry lesson!