Paul Stamets

paulstamPaul Edward Stamets (1955) is een Amerikaans mycologist, schrijver en protagonist van (medicinale) paddestoelen en bioremediatie. Hij begon zijn carriere als houtwerker in de bossen bij Washington. Op een dag maakte een neerstortende boom bijna een eind aan zijn leven en hij besloot van carriere te veranderen. Hij ging studeren en raakte gefascineerd door mycelium (netwerk van schimmeldraden).
Hij doet onderzoek naar de medische kwaliteiten van paddestoelen, zit in the redactie van The International Journal of Medicinal Mushrooms, doet onderoek naar de rol van paddestoelen bij bodemverbetering, is een voorvechter van biodiversiteit en heeft een aantal belangrijke boeken op zijn naam staan, waarvan de bekendste is: Mycelium Running. Op zijn website fungi.com geeft hij veel informatie en verkoopt hij benodigdheden voor het kweken van, en boeken over paddestoelen.

In onderstaande video beschrijft hij het belang van paddestoelen voor de toekomst van onze aarde.

In onderstaande video (26 min.) gaat hij specifiek in op het belang van paddestoel voor bijen en voor onze voedslvoorziening.

ImgQuote13In this 6th Age of Extinctions, the biosphere’s life-support systems that have allowed humans to ascend are collapsing. Visionary mycological researcher/inventor Paul Stamets illuminates how fungi, particularly mushrooms, offer uniquely powerful, practical solutions we can implement now to boost the biosphere’s immune system and equip us with benign breakthrough mycotechnologies to accelerate the transition to a restored world. This speech was given at the 2014 Bioneers Annual Conference.

Onderstaande video: The Future is Fungi duurt 1,5 uur maar geeft een boeiend beeld van wereld van paddestoelen en schimmels.