Josef ‘Sepp’ Holzer (geboren in 1942 in Oostenrijk) is boer, schrijver en internationaal consultant voor natuurlijke landbouw. Hij groeide op in een traditionele, katholieke boerenfamilie en nam in 1962 de Alpen-boerderij van zijn ouders over. Hij was pionier op het gebied van ecologische landbouw, vooral met technieken voor gebruik in koude klimaten (zijn boerderij Krameterhof ligt op 1100 tot 1500 meter hoogte in de Oostenrijkse Alpen).
Holzer verwierf faam als de rebel farmer omdat hij vele boetes en zelfs gevangenisstraffen riskeerde met zijn revolutionaire en onorthodoxe landbouwmethoden, zoals bijvoorbeeld het niet snoeien van fruitbomen of het aanleggen van vijvers op berghellingen. Hij werd specialist in het creëeren van een gunstig micro-klimaat voor zijn gewassen (vijvers voor de reflectie van zonlicht, rotspartijen voor opslag van zonnewarmte).
Hij geeft permacultuur (Holzer Permaculture) seminars zowel op zijn boerderij als wereldwijd op locatie. Daarnaast werkt hij nog steeds op zijn boerderij met ondermeer 70 vijvers, 45 hectares bostuinen, moestuinen, varkens en runderen.
Hij heeft verschillende boeken geschreven, werkt in Oostenrijk als als permacultuur activist in de gevestigde landbouw en internationaal als adviseur op het gebied van ecologische landbouw.
Met onderstaande link in de film The Agro Rebel (43 min.) te zien.
https://archive.org/details/TheAgroRebel
The Austrian farmer and forester practices “permaculture” a different kind of farming on his mountain property. With this certain form of organic-agriculture, he is very convincing and successfully. Contrary to all conventional rules and despite annual average temperatures of 4.5°C and an altitude of between 900m-1400m, he cultivates cherries, apples, mushrooms, kiwis, lemons, pumpkins, potatoes and zucchinis. Contrary to all conventional rules and apparently inhospitable conditions, one man has created an edible landscape–and caused quite a stir in so doing. In forty years of observing nature, of unrelenting joyful experimentation and fighting government agencies, Sepp Holzer has succeeded in convincing his opponents of his way of farming, which means adhering to the laws of nature. He completely refrains from using pesticides, herbicides and fertilizers. His golden rule for achieving success in farming and the basic principles of permaculture is to, “Cooperate with nature instead of fighting it. Observe nature to determine which plants support one another.” Since 1962 when he took over his father’s farm at the age of 19, Sepp Holzer and his wife have operated a perfectly functioning permaculture system. Laid out in terraces, his farm grows many crops not thought possible at an altitude of about 4200 feet, ranging from cherries, apples, mushrooms and kiwis to lemons, pumpkins, potatoes and zucchinis. Nature is sprouting and thriving everywhere, along the paths, on the terraces, in the woods, on extremely steep inclines and even on rocky ground. Within the mixed cultivation there are 45 water gardens, humid biotopes, ponds and three mountain lakes. It is here that the organic farmer breeds rare fish, toads, crustaceans and aquatic plants. His pigs plough the earth, harrow and fertilise it, and plants supply each other with moisture, nitrogen and fertiliser. In this way, Sepp Holzer has less work and more time to expound upon his methods of mixed cultivation to interested visitors all over the world.