Stadshout

300stadshout

Sinds 2010 redt de stichting Stadshout Amsterdamse bomen van de versnipperaar en bedenkt ze nieuwe, bijzondere bestemmingen voor dit stadshout.
Publieke picnic tafels, paviljoens, parkmeubilair, snijplanken, bloembakken, speeltoestellen voor schoolpleinen. ‘We willen laten zien wat je van hout kan maken. Dat het zonde is om weg te gooien’, zegt Crisow Von Schulz, meubelmaker uit de Pijp en oprichter van Stadshout.

De boomstammen krijgt de stichting gratis geleverd door de boomverzorgers die door de gemeente zijn ingehuurd voor de verzorging en kap van bomen. Per jaar verwerkt Stadshout zo’n 180 m3 aan boomstammen tot gezaagd hout. Voorheen werd al dit hout versnipperd en meeverbrand als biomassa in energiecentrales, terwijl tegelijkertijd buitenlands hout wordt geimporteerd voor bouw, constructie en meubelmakers. Hoe ‘groen’ is dat?

Stadshout concentreert zich voornamelijk op het zagen , en levert het gezaagde hout voor verdere verwerking aan locale aannemers en meubelmakers. Stadshout beschikt over een professionele zaagmachine op de gemeentewerf in het zuidelijke puntje van het Amstelpark maar zaagt ook vaak op locatie met een ingehuurde mobiele zaagmachine. Met de nieuwe mobiele kloofmachine kunnen nu ook hele boomstammen gekloofd worden.

Stadshout werkt voornamelijk met een groot aantal vrijwilligers en enkele ‘professionals’ voor de bediening van de zaagmachines. Ook biedt het stageplekken voor hout- en meubelvakscholen. Inmiddels zijn er in een aantal Nederlandse steden (o.a. Utrecht, Den Bosch, Rotterdam, Haarlem en Zwolle) dergelijke initiatieven opgestart. Ook in het buitenland (Londen en New York) zijn dergelijke initiatieven te vinden.

De werkplaats van Crisow Von Schulz is ook winkel van de stichting Stadshout. Hier vind je bloembakken, meubilair, snijplanken, bijenhotels, tuinbankjes, boomschijven en houten speelgoed, alles van locaal hout gemaakt. Het adres is 2e Jan van der Heijdenstraat 71.

Stadshout Amsterdam

Hout van de stad, door de stad, voor de stad.

www.stadshout.nu

tekst: Crisow Von Schulz, Marijke Hogers

videoproductie: Styn Swinkels ( www.styn.nl )

fotografie: J.L. Marshall, Michael Jacobs, Remco Visser, Florian Eckardt, Styn Swinkels

youtubechannel600Hieronder de transcriptie van de video:

Het is begonnen met een boom uit de straat.
Een overbuurvrouw die kwam naar me toe:
‘Die boom uit mijn achtertuin die moet weg, kan jij daar niet iets mee?’
Ik had een meubelmakerij daar tegenover.
Ook gewoon de crises in 2009 die er voor zorgde dat er weinig werk was,
er werd slecht betaald, grondstoffen werden gewoon heel erg duur,
dus wat er ontbrak eigenlijk in Amsterdam was een soort schakel tussen
boomverzorgers en de ambachtelijke industrie. Dus eigenlijk een bedrijf dat gewoon boomstammen tot balken en planken kon zagen.
We kwamen er langzamerhand achter hoe ontzettend veel hout er omgaat, en dat het eigenlijk belachelijk is dat wij met buitenlands hout werken, terwijl het hier gewoon voor het oprapen ligt.
En toen zijn we Stadshout begonnen.
Kijk, dat is nog eens kloven.
Er staan één miljoen bomen in Amsterdam, 380.000 daarvan zijn van de gemeente, en de jaarlijkse kap is ongeveer 4 procent. Eigenlijk een dunning die je normaal in een bos ook hebt.
We hebben vorig jaar 180 kuub gezaagd, maar we hebben wel meer verwerkt: op schoolpleinen gebruik je soms ook hele boomstammen.
Ja, en de grote toegevoegde waarde van Stadshout is natuurlijk gewoon dat het uit je eigen stad komt: dat het om bomen gaat die mensen zelf hebben gekend. Mensen hechten echt aan bomen.
Als je op een gegeven moment de straat opkomt en je ziet dat de boom voor je deur gekapt is, dan is er bijna niemand die daar emotieloos langs loopt. Want mensen houden gewoon van hout, en wat is er nou mooier om iets van die boom te laten maken die in jouw straat gekapt is.
Maar onze hoofdbezigheid is zorgen dat het hout gebruikt gaat worden, binnen Amsterdam. En we zien ook steeds meer mensen die met hout gaan werken, er worden heel veel producten gemaakt van Stadshout.
Het zijn alleen vrijwilligers, en vaklieden die ingehuurd worden voor het zagen. En de vrijwilligers varieren eigenlijk van mensen die tussen twee banen in zitten, tot mensen die al met pensioen zijn en gewoon nog lekker aan het werk willen zijn, tot mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. En leerlingen, van het Wellantcollege loopt er hier iemand, en van het Hout- en Meubileringscollege, dat is een beetje de mix.
Ik vind het wel het leukste als het een publieke functie heeft, een picknicktafel, dat het echt door veel mensen gebruikt kan worden. Dus producten op schoolpleinen of in parken hebben wel onze voorkeur.
En verder zijn we bezig met een paddestoelenkweker, die kan weer prima ons zaagsel verwerken, is daar blij mee. Dus we zijn wel aan het kijken hoe kunnen we ook echt alle snippers die we produceren gewoon weer ergens in een product lokaal wegzetten.