Voedselbos

voedselbosEen voedselbos (ook wel eetbare bostuin) is een door mensen in de vorm van een natuurlijk bos aangelegde plantengemeenschap , met een hoog aantal eetbare soorten. In een volgroeid voedselbos vindt een enorme productie plaats van biomassa, met name van hout en blad, én een grote verscheidenheid aan voedsel waaronder kruiden, groenten, paddestoelen, vruchten en noten.

Dit hoge productieniveau wordt bereikt zonder gebruik van (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen en met minimaal onderhoud. Desondanks komen er géén plagen voor, kunnen voedselbossen droogte goed te kunnen doorstaan en kennen ze een zeer grote biodiversiteit. Voedselbossen vormen daarmee een echte win-win oplossing voor de mens, de natuur en de aarde.

voedselbos1 Kenmerk van een voedselbos is dat alle ecologische niches gevuld worden zodat de zon en de bodem optimaal gebruikt worden. Hierdoor is de opbrengst per vierkante meter groter dan in bijvoorbeeld een boomgaard. Ook is in een voedselbos op termijn steeds minder onderhoud nodig omdat het ecosysteem toegroeid naar balans.

Door het slim toepassen van permacultuur ontwerpprincipes kan een voedselbos ontworpen en gecreeërd worden met de veerkracht, stabiliteit, biodiversiteit en schoonheid van een natuurlijk ecosysteem. Voor meer informatie kunt u het Handboek aanleg en beheer van voedselbossen gratis downloaden.

voedselbos2