Vuilboom

Red de bijen, plant een vuilboom (of een wilg).

Dat bijen het moeilijk hebben is geen nieuws meer.  Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten. Daar kunnen we samen iets aan doen:  bloeiende struiken planten. Veel effectiever en duurzamer dan het planten van bloembollen of bijenbloemen . Daarom startte de Belgische imkerij ‘De BijenVriend’ een  sympathieke bijenplantactie met als doel om 100.000 vuilbomen te planten.

Ken jij de vuilboom?

De vuilboom, ook wel spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : hij bloeit van mei tot september. Het is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. En vogels houden van de vele bessen, die de struik maandenlang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tegelijkertijd aanwezig zijn.  Bijen zijn er gewoonweg verzot op, getuige de vele honderden bijen die soms op één struik te vinden zijn. Het zoemt soms zo erg dat sommigen denken met een bijenzwerm te maken te hebben. Als één struik het verdient meer aangeplant te worden, dan is het de vuilboom wel.

Vuilboom kan overal groeien en bloeien.

De vuilboom groeit makkelijk op alle bodems, het liefst wat zuur en vochtig. Plant hem in de zon, dan levert hij massa’s bloemen, reeds in het  jaar van aanplant. Hij wordt 2 à 5 meter hoog. Snoeien deert hem niet : het levert zelfs meer takken en  bloemen op. Vandaar dat hij van oudsher in heggen en houtkanten gebruikt werd.

Een inheemse, maar onbekende struik.

Alhoewel de struik inheems is in heel West-Europa, kennen momenteel maar weinigen hem nog. Met uitzondering van de imkers. Het is inderdaad een ietwat onopvallende struik, behalve dan dat hij het hele bloeiseizoen zoemt van de bijen. Deze ecologische superstruik verdient dan ook meer aangeplant te worden.  Zo voorzien we de bijen en andere dieren heel het jaar door van voedsel.

Waarom struiken in plaats van bloemen?

Vele mensen willen de bijen graag een handje helpen. En de bloemenwinkels en overheden ondersteunen hen hierin door bloembollen en zakjes zaad aan te bieden met ‘bijenplanten’. Het geeft ons een goed gevoel, maar het is de vraag of het ook echt de bijen helpt en of het wel efficiënt is. Helaas dus niet: uit onderzoek van Dr. Sjef van der Steen van de Universiteit van Wageningen blijkt dat :  ‘bijen halen vooral stuifmeel op bomen en struiken. De kleine zakjes met bloembollen of bloemenzaadjes die handelszaken en overheden verspreiden om de bijen te helpen, halen weinig of niets uit.’
Wie graag krokussen of andere bloembollen ziet : plant ze gerust aan. Ze zijn mooi en helpen de bijen een klein beetje. Maar heb je ergens een beetje meer plaats om een bloeiende struik of boom te planten, niet twijfelen : plant een vuilboom, daarmee help je de bijen veel efficiënter in ons bosarme land!

Bijen ook verliefd op wilgen

De wilg is de vroegstbloeiende boomsoort met kwaliteitsvoedsel voor de bijen. Wilgen zijn tweehuizig : je hebt vrouwelijke en mannelijke bomen. Vooral deze laatste vallen in de smaak van bijen: de mannelijke bomen leveren nectar én stuifmeel. De vrouwelijke alleen nectar. Beiden zijn van levensbelang voor de bijen. Eén wilg is equivalent aan honderden krokussen. Eénmaal aangeplant levert de wilg vele jaren katjes, zonder verder enig onderhoud. Minder werk en véél productiever. Bovendien zijn vele wilgensoorten inheems, aangepast aan onze bodem en ook nog eens attractief voor vele andere soorten insecten, vogels en dieren. Wat van krokussen en andere bollen niet gezegd kan worden.

Plant een wilg

Een groot voordeel van de vele wilgensoorten is de eenvoudige manier waarop ze vermenigvuldigd kunnen worden. Stop een wilgentak in de grond en je hebt een nieuwe boom. Gratis en voor niets. Alleen de zuivere boswilg (Salix Caprea) laat zich niet stekken. Voor zijn vele kruisingen daarentegen levert dit geen enkel probleem. Voor de bijen zijn vooral dan de vroegstbloeiende soorten van belang: Egyptische wilg (Salix Aegyptica), boswilg (Salix Caprea), drakenwilg (Salix Udensis Sekka), Bögelsackwilg (kruising tussen boswilg en Salix ), rijpwilg (Salix Daphnoides) en de grauwe wilg (Salix Cinerea).

Tekst en foto’s: bijenvriend.be