Willie Smits

Screen Shot 2017-03-23 at 14.05.31Dr. Willie Smits (1957) is een bosbouwkundig ingenieur, microbioloog, natuurbeschermer, dierenactivist en sociaal ondernemer. Hij woont in Tomohon (Noord-Sulawesi) en is Indonesisch staatsburger. Al meer dan vijfentwintig jaar werkt Smits voor het behoud van bedreigde apensoorten. Gedurende deze tijd heeft hij zich verbreed naar de aanverwante gebieden waaronder duurzame landbouw, herbebossing en het monitoren van bossen.

In de vroege jaren ’90 was hij teamleider van het Tropenbos Kalimantan Project, een internationaal samenwerkingsverband tussen het Indonesische ministerie van bosbouw en de Tropenbos Foundation. In 1991 richtte Smits de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) op, ’s werelds grootste organisatie voor de bescherming van de bedreigde orang-oetans die in Borneo leven. Hij is naast zijn werk voor de orang-oetans op Wanariset, de voorzitter van de Gibbon Foundation en adviseur voor het Indonesische Orangutan Survival Program.

In zijn bosbouwwerk heeft Willie ervaren hoe de de houtkap en palmolieplantages het regenwoud vernietigen. Regenwoud dat onmisbaar is voor het overleven van talloze waardevolle planten en dieren en van groot belang voor (menselijk) leven. Dat heeft hem gemotiveerd te vechten voor het regenwoud en te werken aan oplossingen die het bos uitbreiden en die de mens ten goede komen.

Smits behaalde zijn doctoraat in de tropische bosbouw en bodemkunde aan de Landbouw Universiteit van Wageningen (Nederland). Hij werd een senior adviseur van het Ministerie van bossen in Indonesië en deed de studie voor zijn proefschrift en daaropvolgende onderzoek in Balikpapan, Oost-Kalimantan.

Smits is geridderd in Nederland en werd in 2010 verkozen tot de Ashoka Fellowship, een internationale organisatie van vooraanstaande sociale ondernemers. Daarnaast heeft Smits nog 8 onderscheidingen voor zijn werk gekregen, zo was hij o.a. de eerste Indonesiër van buitenlandse komaf die ”Hero for the development of Indonesia” werd, een prijs die door de president in 1994 aan hem werd uitgereikt.

Bron:  http://masarang.nl/nl/over-masarang/willie-smits/