Compost Thee

300cpomposttheeeCompostthee wordt gemaakt door een schep goede wormencompost in een vat water te hangen (bijvoorbeeld in een fijnmazig netje) en dit water gedurende 18 tot 36 uur sterk te beluchten. Het idee is dat de gunstige bacteriën en micro-organismen uit de compost zich uitbundig gaan vermeerderen. Ook zullen de voedingstoffen uit de compost oplossen in het water. Je kunt ook zelf nog stoffen toevoegen aan het water om de compostthee te verbeteren zoals: kelp (zeewier), vis emulsie en een zoetstof (melasse, rietsuiker of ahornsiroop) als voedingsstof voor de bacteriën.

Beluchten
Een goede beluchting van het water is zeer belangrijk. Wordt het water te weinig belucht dan groeien juist de anaerobe bacterien en zal de compostthee een negatieve invloed hebben op de planten. De compostthee zal in dat geval wat bedorven ruiken. Goede compostthee ruikt enigszin zoet, naar verse bosgrond. Probeer evenveel liters lucht per minuut te beluchten als er liters water in het vat zitten. Heb je 15 liter water in het vat, dan zul je dus ook 15 liter lucht per minuut door het water moeten pompen. Dat is behoorlijk veel; een klein aquariumpompje volstaat niet: het water moet echt wel wat bruisen voor een goede compost thee. Met twee grotere aquariumpompen en een paar grote beluchtingsstenen kom je hier wel aan.  Het heet tenslotte officieel ook Actief Beluchtte Compost Thee!
De bacteriën vermenigvuldigen zich optimaal bij ongeveer 21℃. Als het koud is kun je een aquariumverwarmingselement in het vat hangen om het water op de goede temperatuur te houden.
Laat de thee 18 tot 36 uur beluchten, dan is hij klaar voor gebruik. Gebruik de compostthee zo snel mogelijk. Je kunt hem niet te lang bewaren want dan sterven de gunstige bacteriën langzaam weer af.

Toepassingen
Voor gebruik wordt de compostthee verdund met water (verhouding minimaal 1 op 5 tot ongeveer 1 op 15). Je kunt de de planten (maar ook zaailingen) water geven met de compostthee, je kunt de (gezeefde) compostthee verstuiven over de bladeren (zowel de boven- als onderkant van het blad) en je kunt het ook over een composthoop gieten om het composteringsproces te versnellen. De dosering van de compostthee is niet echt belangrijk, het is vrijwel onmogelijk om je planten teveel compostthee te geven. Wel is het raadzaam om de compostthee gespreid over het seizoen toe te dienen: liever eens per twee maanden een beetje dan één keer per jaar heel veel. En gebruik de compost thee bij voorkeur niet midden op de dag: de gunstige bacterien in de compostthee kunnen niet goed tegen de UV-straling van het volle zonlicht. Daarom is toepassing in de ochtend of in de avond aan te bevelen. Het brouwen van de compostthee doe je dan ook bij voorkeur in een donkere ruimte.

 

Compost Tea for Growing BIG Vegetables

When you maximize the soil potential, you maximize the plant potential. Healthy plants resists bugs and slugs from eating them. Plants that don’t have to spend energy fighting off pests and diseases can focus all their resources on growing bigger. And if you maximize the soil’s potential, it will maximize the plant’s potential.
Feed the soil, not the plant. Using compost tea to deliver the nutritional equivalent of 500 lbs of compost. All the micro-organisms in the soil are stimulated to such a high point that they give the plant the maximum food for it’s production. And more food for the soil means bigger, tastier, healthier veggies. In fact, they are ultra healthy, as measured by their brixx level, which is the amount of plant sugar they contain. In the grocery store, most plants have a Brixx level of between 6 and 10. These plants weigh in at a whopping 20, which means they taste more than twice as good, and are not stringy.
When the compost tea is sprayed on the plants, it causes a bio-film that protects the plant from diseases and insects. Get the largest yield possible. Applying Compost Tea is a simple way to grow food in greater abundance. Anyone can do it, once you learn how.