Wat is een Wormen Emmer

Ongeveer een derde deel van ons huisvuil bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Met een wormenemmer kunnen we dit afval eenvoudig thuis verwerken. De compostwormen in de wormenemmer zetten op reukloze wijze het gft-afval om in hoogwaardige compost, die zo aan de planten kan worden gegeven. Deze wormencompost wordt ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd omdat het zo waardevol is voor planten en bodem.

Een wormenemmer kan buiten geplaatst worden in een tuin, moestuin, een border of een geveltuintje. Ook kun je de wormenemmer op balkon of dakterrras plaatsen in een ruime plantenbak.

Tekst video:
 
Hallo, ik ben Jessinda en vandaag laat ik zien wat een wormen-emmer is.
Kijk, dit is nou een wormen-emmer.
Hij bestaat uit een deksel, uit een emmer en hij heeft geen bodem.
Een wormen-emmer kan buiten geplaatst worden in een tuin, een moestuin, een geveltuin of in een plantenbak zoals op dit balkon.
In de emmer zitten speciale compostwormen. Die wormen geef je groente en fruitafval uit je keuken en ook tuinafval. Dat eten de wormen allemaal op, daarom poepen ze ook zoveel. Die poep wordt wormencompost genoemd.
Een groot voordeel van de wormenemmer is dat de wormencompost direct wordt opgenomen door de bodem. Onder in de wormenemmer vind je naast compostwormen ook veel regenwormen, pissebedden en andere kleine beestjes en bodemorganismen. Die helpen allemaal mee met het verwerken en verder verspreiden van de wormencompost.
Met één wormen-emmer kan je zo een hele plantenbak voeden met vruchtbare wormencompost. Het is echt supermakkelijk om te doen. Ongeveer één keer per week aanvullen met groente-, fruit- en tuinafval. Dat is alles.
En als je de wormenemmer goed gevuld achterlaat kun je best drie weken op vakantie.
De wormencompost is een hele gezonde meststof en bodemverbeteraar.
Het geeft groeikracht, maakt de planten weerbaar tegen ziekten, en zorgt voor het overvloedige oogst. Genoeg reden om regelmatig wat wormencompost te oogsten voor je planten.
 
tekst: Jessinda Swinkels
 
videoproductie: Styn Swinkels
 
 
muziek: bensound.com